Veiligheidstips

Zorg altijd dat je eigen veiligheid nooit in het geding komt. Overkomt jou iets, dan kun je andere mensen ook niet helpen.
Let vooral bij de op- en afbouw op als je werkt met (zware) materialen en objecten. Zorg dat materialen stabiel staan, til niet te zwaar en let altijd op je omgeving als je materialen verplaatst.
Zorg dat materialen bij harde wind/storm stabiel blijven staan. Neem indien nodig in overleg met je groepsleider maatregelen om gevaarlijke situaties te voorkomen (bijvoorbeeld het verwijderen van spandoeken).
Voorkom gevaarlijke situaties waarbij mensen kunnen vallen over bijvoorbeeld kabels.
Zet geen zware voorwerpen op wankele tafels/marktkramen.
Rijden op een heftruck mag alleen als je een geldig heftruck certificaat hebt.
Draag geschikte kleding en schoeisel (geen slippers als je met zware hekken werkt bijvoorbeeld, kleding moet warm genoeg zijn, een stootje kunnen hebben en als het regent water kunnen tegenhouden), werkhandschoenen dragen als dit nodig is, etc.
Rijd niet te lang achter elkaar in de auto (niet langer dan 4,5 uur).
Rijd alleen op een bakwagen als je een instructie hebt gehad hoe hier mee om te gaan (denk hierbij ook aan de bediening van de laad- en losklep).
Eet en drink voldoende en neem tijdig pauze.

Veiligheid deelnemers

Het is belangrijk dat alle deelnemers op een verantwoorde manier aan het evenement meedoen. Bij warme temperaturen (kan al vanaf 18 graden) en een hoge luchtvochtigheid is er voor lopers een verhoogd risico op een hitte-uitputting of hitteberoerte. Het is belangrijk dat medewerkers langs het parcours oververhitte lopers tijdig signaleren, zodat z.s.m. medische hulp kan worden geboden. Een hitteberoerte (heatstroke) is een levensbedreigende aandoening. Een hitte-uitputting kenmerkt zich door verschijnselen zoals coördinatie verlies tijdens het lopen waarbij het lijkt dat de loper in zichzelf is gekeerd. Een hitteberoerte gaat vaak gepaard met stuiptrekkingen en bewustzijnsverlies. 

Wat te doen:

  • Blijf rustig
  • Alarmeer het Rode Kruis via het noodnummer (dat staat in jouw taakbrief en achter op het startnummer van de loper. Daar staan ook eventuele medische bijzonderheden als de loper die heeft ingevuld). Geef je naam door, de plaats waar de hulp naartoe moet komen en beschrijf de toestand van het slachtoffer.
  • Laat de loper rusten
  • Koelen, door bijvoorbeeld water over de loper heen te gieten helpt enorm
  • Zorg voor beschutting 
  • Drinken mag, zolang de loper dit zelf kan vasthouden en kan opdrinken


We zien dat lopers met een hitte-uitputting geen inschatting meer kunnen maken van zijn of haar eigen situatie en niet geholpen willen worden. De loper kan onrustig zijn of zelfs boos reageren. Probeer de sporter dringend tot stoppen te manen en het Rode Kruis op te roepen via het noodnummer. Mocht de loper toch doorlopen, geef dan zijn startnummer door en overige kenmerken waaraan de loper kan worden herkend (kleur kleding, etc.). Bij het melden krijg je tevens een kaartje waarop je kunt zien waar de dichtstbijzijnde Rode Kruis post zich bevindt nabij jouw parcourspost. Bekijk hier een voorlichtingsfilmpje over hitteproblematiek bij hardlopen.

Constateer je een ander medisch probleem bij een deelnemer, alarmeer ook dan het Rode Kruis. Blijf tot het Rode Kruis arriveert altijd bij het slachtoffer en probeer het te kalmeren en gerust te stellen. Als de situatie het toe laat, hou dan zoveel mogelijk de andere mensen weg bij het slachtoffer.

Stel je een ander veiligheidsrisico vast (paniek in de menigte, schade aan het parcours, vandalisme, etc.) neem dan direct contact op met je groepsleider.